Jouw aanvraag

Niet van toepassing

Wie komen er in aanmerking?

Stichting Leergeld Wassenaar helpt kinderen die:

  • Naar school gaan en tussen 4 en 18 jaar oud zijn
  • Wonen in de gemeente Wassenaar
  • Die door een laag inkomen niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes.

Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen hulp vragen van Leergeld als zij bepaalde kosten voor hun kinderen niet kunnen betalen en een inkomen hebben dat beneden de 130% van het bijstandsniveau ligt.

Voor een alleenstaande ouder of een echtpaar gaat het dan om de volgende bedragen (bedragen per 1-1-2023):

Alleenstaande ouder Twee ouder gezin
Maximaal € 1.554,36 per maand Maximaal € 2.220,50 per maand


Uiteraard kijken wij vooral naar het daadwerkelijk besteedbare inkomen.                                   Hoge woonlasten of schulden kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat wij u alsnog kunnen helpen, ook als u meer verdient dan de genoemde bedragen.

Je bericht is succesvol verzonden
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

Hoe dient u een aanvraag in?

Voor een aanvraag, kunt u als ouder of verzorger, via het aanvraagformulier op onze website contact opnemen met Stichting Leergeld Wassenaar.

Wat gebeurt er met uw aanvraag?

  • Huisbezoek

Een intermediair van Leergeld Wassenaar belt u om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Dit gesprek doen we het liefst bij u thuis, maar tijdens de coronamaatregelen kan dit in overleg ook telefonisch. De intermediair neemt uw aanvraag volledig met u door; wat voor inkomsten heeft u, heeft u ook spaargeld en voor welke kosten heeft u hulp nodig.

Het gaat verder om praktische informatie als: naar welke school, club of instelling gaat uw kind, vanaf wanneer en voor welke periode?

  • Inventarisatie mogelijke voorzieningen

De intermediair bekijkt eerst met u of er andere potjes zijn waarmee u geholpen zou kunnen worden. Als dit zo is, zal de intermediair van Leergeld Wassenaar u uitleggen waar u moet zijn.

Als er geen ander potje is en u voldoet aan onze voorwaarden, dan neemt het team van Leergeld Wassenaar uw aanvraag in behandeling. Het team van Leergeld Wassenaar heeft haar kantoor op het van Heeckerenhuis 2 in Wassenaar.

  • Beslissing

De algemeen coördinator beslist uiteindelijk samen met haar team of uw aanvraag wordt toegekend. U ontvangt de beslissing schriftelijk (via E-mail).

Veelgestelde vragen

Wij hebben zoveel mogelijk vragen inmiddels al beantwoord. Kijk naar onze meest gestelde vragen voor een antwoord op uw vraag. Klik op de + om het antwoord te bekijken.

Wat moet ik de intermediair van Leergeld laten zien als die langskomt?

De intermediair zal u altijd vragen naar:

  • Uw laatste loonstrook of uitkeringsoverzicht (ook van uw partner);
  • Het afschrift van uw bankrekening.

Verder kan er gevraagd worden naar schulden, afbetalingsregelingen en inkomensgegevens van andere inwonende volwassenen. Mocht er sprake zijn van een Tozo regeling dan zal hier ook naar gevraagd worden want dan komt u ook (tijdelijk) in aanmerking voor steun van Leergeld.

Krijg ik geld van Leergeld?

Leergeld betaalt rechtstreeks aan de vereniging, winkel of school. Soms kan het zijn dat u de nota eerst zelf betaalt en na ontvangst van de betreffende nota wij het bedrag aan u terugbetalen. Dit is altijd in overleg. U vraagt eerst aan of wij u kunnen helpen, voordat u de kosten maakt.

Hoe voorkomt Leergeld dat mijn omgeving weet dat ik hulp krijg?

Leergeld begrijpt dat u misschien niet met uw situatie te koop wilt lopen. We gaan zorgvuldig om met uw privacy. Daar hebben we ook goede afspraken over gemaakt met de mensen waar we mee samenwerken.

Wie moet de aanvraag bij Leergeld doen, mijn ex-man of ik?

Diegene die de kinderbijslag ontvangt kan de intake aanvragen. Dit is ook degene bij wie het kind staat ingeschreven bij de Gemeente Wassenaar.

Kan ik niet zelf een fiets ergens aanschaffen en dat ik dan geld van jullie terugkrijg?

Nee, wij hebben een regeling getroffen met meerdere fietsenwinkels, waar een (tweedehands) fiets kan worden aangeschaft. Als u zelf een fiets vindt bij een fietsenwinkel waar wij nog niet mee samenwerken, dan kijken we natuurlijk graag of die fietsenwinkel met ons wil samenwerken.

Mijn kind heeft de middelbare school afgerond en begint aan een vervolgopleiding. Vergoedt Leergeld kosten?

In eerste instantie verwijzen we door naar de potjes die hiervoor beschikbaar zijn. Zo is er een MBO-fonds waarvoor u via Leergeld een inkomenscheck kunt doen. Als wij die inkomensverklaring kunnen afgeven, kan het MBO-fonds u helpen. Mocht er dan nog een tekort optreden, dan kan stichting Leergeld verder hulp bieden. Let op: tot de 18de verjaardag.

Mijn kind is 18 geworden, woont nog thuis, maar kan nog geen studiefinanciering aanvragen. Kan Leergeld mij helpen?

Stichting Leergeld kan zelf geen kosten vergoeden voor kinderen die 18 jaar of ouder zijn. We kunnen wel voor u bekijken of u hulp kunt krijgen uit een ander potje, Nationaal Fonds Kinderhulp. Ook hiervoor geldt, dat u aan moet vragen voordat u de kosten maakt.